Group-IB verliet Rusland: de lokale activiteiten zullen zich autonoom ontwikkelen

Group-IB, een internationaal cyberbeveiligingsbedrijf, heeft zijn activiteiten in Rusland verkocht – het werd opgekocht door lokale aandeelhouders en management. Het afgesplitste deel van de groep zal nu opereren onder de nieuwe merknaam FAC.C.T. Marktdeelnemers zijn van mening dat de deal Group-IB in staat zal stellen afstand te nemen van Moskou en zich vrijelijk in het buitenland te ontwikkelen.

Activa sectie

Als onderdeel van de diversificatie van het bedrijf, die Group-IB in de zomer van 2022 aankondigde, werden de Russische activa van het bedrijf uitgekocht door lokale aandeelhouders en het topmanagement. De nieuwe eigenaren behielden alle contracten met klanten in Rusland, evenals producten, technologieën en diensten die in het land werden ontwikkeld, aldus de groep in een verklaring.

Het gescheiden Russische bedrijf zal opereren onder het merk FAC.С.T (staat voor Fight Against Cybercrime Technologies). Het bedrijf zal technologieën blijven ontwikkelen om cybercriminaliteit te bestrijden.

Valery Baulin, die sinds 2012 bij Group-IB werkt, is aangesteld als hoofd van de nieuwe structuur en nam vorig jaar de functie op zich van de regionale directeur van het bedrijf in Rusland en het GOS. Nu zal hij verantwoordelijk zijn voor de ontwikkelingsstrategie van FAC.C.T en voor de uitbreiding naar nieuwe markten.

Group-IB zal alleen op de internationale markt opereren, het gebruik van het merk en de handelsmerken van de groep in Rusland zal eind 2023 volledig zijn voltooid, merkte het bedrijf op.

Nieuwe eigenaren

Mede-oprichter van Group-IB Dmitry Volkov verkocht zijn belang van 10% aan Valery Baulin voor een niet nader genoemd bedrag. De hoofdaandeelhouder van FAC.C.T. blijft de oprichter van Group-IB Ilya Sachkov, aldus het bedrijf.

De eigendomsstructuur ziet er dus als volgt uit: 37,5% behoort tot Sachkov, 25% tot Altera Capital, 15% tot Alexei Kozyrev, 12,5% tot Cyberinvest, nog eens 10% tot Baulin.

Tegelijkertijd verkocht Ilya Sachkov, mede-oprichter van Group-IB , zijn belang van 37,5% in buitenlandse bedrijven – in Singapore’s Group-IB Global Private Ltd.

Waarom is diversificatie nodig?

Het heeft geen zin om het mogelijke bedrag van de transactie in te schatten, aangezien het waarschijnlijk zonder centen was, zegt Rustem Khairetdinov, algemeen directeur van Garda Technologies, in een gesprek met Kommersant.

Deelnemers uit de sector die door de krant werden geïnterviewd, zijn van mening dat de verdeling van de activa van Group-IB het bedrijf in staat zal stellen afstand te nemen van Rusland en zijn merk op de internationale markt te behouden. Tot juli 2022 was het goed voor 60% van de omzet van het bedrijf, schrijft Forbes.

Naast mogelijke risico’s op de internationale markt die verband houden met Russische roots, had Group-IB moeilijkheden in de Russische Federatie zelf na het starten van een strafzaak tegen Ilya Sachkov. Hij werd in september 2021 gearresteerd op verdenking van verraad. Hij zit nog steeds in de gevangenis en pleit onschuldig.

Tegen de achtergrond van het onderzoek begon het aandeel van Group-IB op de Russische markt af te nemen, omdat sommige klanten uit angst begonnen te weigeren mee te werken, voornamelijk staatsbedrijven. Het bedrijf verloor waaronder enkele ontwikkelaars.

Waar Group-IB om bekend staat

Group-IB werd in 2003 opgericht door studenten van de Moscow State Technical University. Bauman. Het bedrijf, geleid door Sachkov, specialiseerde zich in het onderzoeken en voorkomen van cybercriminaliteit. Aanvankelijk had het project geen grote klanten uit Rusland, hoewel de oprichters erin slaagden de aandacht te trekken van buitenlandse bedrijven, bijvoorbeeld Microsoft Corporation.

Group-IB behaalde zijn eerste grote successen in 2010, toen het projectteam erin slaagde hackers te identificeren die de website van Leta Group hadden gehackt. In hetzelfde jaar verwierf laatstgenoemde een belang van 50% in het bedrijf van Sachkov, maar al in 2013 kochten de oprichters het aandeel terug.

Tegen die tijd begon Group-IB nauwer samen te werken met overheidsinstanties bij het identificeren van cybercriminaliteit. Bovendien waren de klanten van het bedrijf de grootste Russische banken, mobiele operators, retailers en anderen. In totaal werkt de groep samen met klanten in meer dan 60 landen.

Eind 2021 bedroeg de omzet van Aibi Group LLC 457 miljoen roebel en het nettoverlies 151 miljoen.

In 2018 verhuisde Group-IB haar hoofdkantoor van Moskou naar Singapore. Volgens Sachkov maakte de “verhuizing” deel uit van het plan van het bedrijf om zich op de internationale markt te ontwikkelen. De groep opende later kantoren in Amsterdam en Dubai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *